FİDAN DİKİMİ ve DOĞA ÇEMBERİ
Okullarda Orman Programı kapsamında düzenlemiş olduğumuz FİDAN DİKİMİ ve DOĞA ÇEMBERİ proje etkinliğimizde; çocuklara doğayı sevdirmek ve korumayı öğretmek, doğa ile işbirliği içinde hareket etmelerini sağlamak, çocukları doğa ve doğal materyallerle buluşturmak, günlük yaşam becerileri kazanmalarını sağlamak ve açık hava etkinliklerini gerçekleştirerek sağlıklı büyüyen bireyler olma yolunda birer küçük adım atmak gibi daha da geliştirilebilecek birçok amaç gözetilmiştir. Tüm yıl boyunca devam edecek olan Okullarda Orman Projemizin Kasım ayına ait FİDAN DİKİMİ ve DOĞA ÇEMBERİ isimli bu etkinliğinde; gezi gözlem, soru cevap, beyin fırtınası, konuşma halkası, gösterip yaptırma gibi yöntem ve teknikler kullanılarak süreç başarılı ve çocukların aktif katılım sağladığı bir şekilde yönlendirilmiştir. Etkinliğe tüm sınıflarımız ve öğretmenlerimiz sıra ile katılım göstermiştir. Çam fidanlarımız velilerimizin iş birliği ile alınmıştır. Yıl boyu sürecek proje etkinliklerimizi ise Okullarda Orman iş birliği aracılığı ile planlamaktayız.
Öğrencilerle yapılan fidan dikiminde çocuklar aktif rol almıştır. Her öğrencinin katkısıyla fidan dikilecek alan kazılmış ve çukur yeterli derinliğe ulaştığında, fidan dikimi gerçekleştirilmiştir. Fidanın kökleri incelenmiş, kökün ağaç için önemi ve görevinden bahsedilmiş, yine her öğrencinin katkısıyla çukur kapatılarak fidana can suyu verilmiştir.
Etkinlik sonrasında her sınıf öğretmenleri önderliğinde doğa çemberi oluşturmuş ve bu çemberde ağaçların ve ormanların faydalarından bahsedilmiştir. Atatürk’ün ağaç sevgisini anlatan “Yürüyen Köşk” hikayesi okul gazetesinden okunmuştur. Ağaç ve orman sevgisi temalı bir şarkı söylenerek etkinlik tamamlanmıştır.
Yapılan etkinlikte çocukların doğayla buluşarak; kaba motor becerine, duyu gelişimine, bilişsel ve sosyal davranışsal beceri gelişimlerine, Doğa çemberinde; dil ve konuşma, bilişsel ve sosyal-duygusal gelişimlerine katkıda bulunulmuştur.