Etkinliğimiz “Dilimizin Zenginlikleri Projesi" kapsamında söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyası ile kelime haznesini geliştirmesini amaçlayarak dünyaca ünlü halılarımız ve bu halıların nasıl yapıldığını ,halı dokumanın zorlu bir uğraş olduğunu ve sabır istediğini, el emeği ile yapılan her işin çok değerli olduğu öğrencilere anlatmak, Türk kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan halı dokumacılığının önemini kavramalarını sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Etkinlik öncesinde ailelerle iletişime geçilerek süreç ve işleyiş hakkında bilgi verildi. Aynı zamanda çocuklar da etkinlik öncesinde görsellerden yararlanılarak kısa bir bilgilendirme yapıldı. “Dokuma, halı, kilim, dokuma tezgahı, desen, motif “ sözcükleri hakkında bilgileri olup olmadığı soruldu, bilmedikleri kelimelerin neler olabileceğini düşünmeleri ve resmini yapmaları istendi yapılan resimler ertesi gün öğrendikleri ile karşılaştırılmak üzere muhafaza edildi .
Halı dokuma etkinliği sürecinde soru-cevap, gösterip yaptırma, yaparak yaşayarak öğrenme gibi öğretim yöntem ve tekniklerinden faydalanıldı. Evde de uygulama yapabilmeleri için halı tezgahını eve götürmelerine fırsat verildi. Böylece ailenin de etkinliğe katılımı sağlandı.
Etkinliğe; öğrencilere gösterilmek üzere görseller hazırlanıp, sınıfın uygun yerlerine asılarak, çocukların incelemeleri ve sorular sormalarına fırsat verilerek başlandı. Ardından halı-kilim dokuma videosu izlenerek; geçmişten günümüze halı-kilim dokuma, motiflerin anlamı vb. konularda fikir sahibi olmaları sağlandı. Ardından hazırlanan dokuma tezgahları öğrencilere dağıtıldı, nasıl çalışılacağı öğrencilere gösterildi, desteğe ihtiyaç duyulan durumlarda destek olundu.
Etkinlik sonunda; bir önceki gün öğrencilerin “dokuma, halı, kilim, dokuma tezgahı, desen, motif “sözcükleri (motif sözcüğü kullanıldı) için bilgilerini yoklama amacıyla yaptıkları resimler çıkarılarak “Benim Bildiğim-Öğrendiğim” çalışması yapıldı. Etkinlikler sonunda öğrencilerde belli bir farkındalık düzeyi oluştuğu, el emeğine saygı, sabır, yeni sözcükler öğrenme , yaratıcı düşünme vb. becerilerinin amaçlar doğrultusunda gerçekleştiği gözlemlendi.